Zoekmachine optimalisatie voor het MKB

Blog SEO voor het MKB Ranking factoren van 1.500 SEO experts

Binnen het midden en kleinbedrijf (MKB) is het niet makkelijk om bovenaan in zoekmachines te komen. Naar schatting zijn er ongeveer 2,000 ranking factoren van zoekmachines. Deze blog gaat jou helpen om kof van het koren te scheiden en direct aan de slag te gaan met wat het meest relevant is voor zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie?

Zoekmachine optimalisatie of in het Engels Search Engine Optimization (SEO) is het optimaliseren van een website voor zoekmachines. Zo scoor je hoger in zoekmachines, zoals Google, Bing of DuckDuckGo. SEO richt zich op het behalen van organische zoekresultaten. Dit in tegenstelling tot Search Engine Advertising (SEA) wat de betaalde zoekresultaten zijn. Zie de afbeelding hieronder voor het verschil tussen beide in een Google zoekpagina:

Waarom zoekmachine optimalisatie belangrijk is voor het MKB

De vindbaarheid van jouw website in zoekmachines is belangrijk. Betere vindbaarheid in zoekmachines betekend meer klanten op jouw website en zo kunnen jouw verkopen groeien. Dat is iets wat iedere MKB organisatie zoekt, toch?

Hoe doe ik dat dan?

De realiteit is dat er elke dag miljoenen blogs en pagina’s worden gepubliceerd. De meeste hiervan worden niet gelezen, simpelweg omdat er te veel aanbod is. Zoekmachines kiezen alleen de pagina’s die de beste inhoud aan hun gebruikers bieden en die zijn geoptimaliseerd. Daarom is het belangrijk om op alle fronten goede blogs en pagina’s te schrijven. En ja, grammatica telt ook. 😉

Gelukkig helpt deze blog je om hele goede pagina’s te schrijven. Op basis van een casestudy van 1.500 SEO-experts, het boek: “The Art of SEO” [1] en verschillende onderzoeken [2] [3] [4], hebben we een lijst samengesteld met factoren die het belangrijkst zijn voor SEO.

In de case study beoordelen de SEO-experts de rangschikkingsfactoren op een schaal van 0 – 10. Waarbij 0 niet relevant is en 10 het meest relevant. We hebben de factoren eruit gehaald die het meeste invloed hebben en leggen uit hoe jij deze op jouw site kan implementeren.

Enquete 1.500 SEO experts

8,5 – Kwaliteit van de content

Binnen SEO is content koning, dit is het belangrijkste item van deze lijst. Wanneer jij content schrijft die niemand anders heeft is jouw content relevant voor zoekmachines. Ook als je geen expert bent kan je toch kwalitatieve en unieke content schrijven. Denk aan dit soort hulpmiddelen:

  • Statistieken
  • Casestudies
  • Een unieke strategie
  • Een bijzonder interview
  • Een tool of widget
  • Visualisaties

Het is belangrijk dat je diep in gaat op een onderwerp. Pagina’s die meer dan 700 woorden bevatten wordt 77,2% meer naar gelinkt. Veel links betekent belangrijke content. Daar denken zoekmachines ook zo over. Als je klaar bent met het lezen moeten er geen vragen meer zijn over dat onderwerp.

7,9 – Goede kwaliteit links naar jouw website en binnen jouw website

Interne en externe links overzicht

Externe links naar jouw site en binnen jouw site tellen zwaar mee voor zoekmachine optimalisatie. Bedenk ook dat niet iedere linkwaarde positief hoeft te zijn. We maken onderscheid tussen interne links voor pagina’s binnen jouw domein en externe links die van buiten jouw domeinnaam komen.

Externe links

Wanneer je een verwijzing krijgt van sites met een hoge zoekmachinescore, zoals Wikipedia, heeft dit veel toegevoegde waarde. Je wilt er eigenlijk zeker van zijn dat je zoveel mogelijk goede links naar jouw website krijgt. Een goede methode hiervoor is het persoonlijk schrijven van sites waarbij je specifiek aangeeft waarom ze naar jouw pagina moeten linken. Stuur geen automatische mail, maar kijk op hun website om te zien welke toegevoegde waarde jouw pagina heeft ten opzichte van die van hen. Als je SEO serieus neemt, schrijf je zo’n e-mail naar meer dan 200 websites met een goede zoekmachinescore.

Naast links van andere websites zijn zeker ook sociale links van belangrijk. Het is gemakkelijk om hiermee linkbuilding te scoren, maar denk goed na over hoe je je doelgroep aanspreekt. Dat verschilt per social media platform. Een goede social media strategie helpt enorm. Je wilt een hype creëren die bezoekers naar jouw website trekt en daarmee ook de bekendheid van jouw merknaam. Dit doe je door aantrekkelijke content te schrijven met veel detail en tools die mensen daadwerkelijk verder helpen.

Interne links

Interne links zijn belangrijk omdat ze de gebruiksvriendelijkheid van de site verbeterd. Wanneer er geen links naar een pagina worden gemaakt is de kans ontzettend klein dat deze pagina wordt geïndexeerd. Hierbij geld ook dat een logische structuur meehelpt met zoekmachine optimalisatie. Let wel op dat wanneer je een site hebt met veel links dat er geen dode links ontstaan doordat de site structuur door de loopt van tijd is aangepast. Je kan dit checken door gebruik te maken van tools zoals Screaming Frog.

7,5 - Zoekwoorden die relevant zijn voor zoekmachine optimalisatie

Welke zoekwoorden zijn dan relevant? Het verschrikkelijke antwoord hierop is: “dat ligt eraan”. Het beste is om te kijken naar het onderwerp van jouw pagina te kijken en dan zoveel mogelijk woorden opschrijven die hieraan gerelateerd zijn. Denk aan een geeltjes sessie waarbij je ook klanten en andere mensen betrekt. Je kan ook in zoekmachine kijken welke suggesties de zoekmachine geeft met autofill. De zwarte aanvullende teksten zijn relevant:

Autofill voorbeeld

Je kan ook een kijkje nemen op answer the public voor gerelateerde zoekwoorden. Die laten zien hoe zoekwoorden met elkaar samenhangen.

Daarnaast kan je met Google Ads Keyword Planner een gratis inschatting maken van hoe competitief de zoekwoorden zijn. Wanneer je begint of nog niet zo hoog staat in zoekmachines is het belangrijk om je te richten op long tail zoekwoorden. Deze zoekwoorden zijn minder competitief en hebben een hogere conversie ratio.

Selecteer vervolgens 3-4 zoekwoorden per pagina die belangrijk zijn. Je zoekwoorden moeten in ieder geval terugkomen op jouw pagina in de:

  • Titel
  • Eerste 100 woorden
  • Alt tekst van je afbeeldingen
  • H1 titel
  • H2/H3 titel
  • Laatste 100 woorden

Sinds de Google update Hummingbird mogen zoekwoorden ook gerelateerd zijn aan dit onderwerp. Het gaat immers om de zoekintentie. Voor het optimaliseren van je zoekwoorden zorg je ervoor dat ze:

  • Makkelijk te lezen zijn,
  • In een goede zinsopbouw staan en
  • Aantrekkelijk zijn om te lezen

Zoals je ziet is het voor zoekmachine optimalisatie belangrijk dat je zoekwoorden gebruikt op een logische manier. Het is niet de bedoeling om je pagina vol met zoekwoorden te plaatsen, dat heet “keyword stuffing”. Dat vinden zoekmachines niet leuk en daar word ook op afgerekend sinds de Google Panda update.

7,5 - Titel en meta descriptie

Een goede titel en meta descriptie op jouw pagina zijn cruciaal voor SEO optimalisatie. Hierin kan je de zoekwoorden terug laten komen waar jouw pagina over gaan. Ook hier geldt dat ze in vloeiende zin staan, makkelijk te lezen en aantrekkelijk zijn. Dat gaat je helpen met optimaliseren. De titel en meta descriptie zijn eigenlijk een samenvatting zijn van jouw content. Als je een blog schrijft over auto’s verkopen, maar je wijkt uit naar het verkopen van fietsen dan helpt dat niet. Zoekmachines zien dan dat de content niet matched met de titel en meta descriptie dus dat moet ten allen tijden worden voorkomen.

In de Google zoekresultaten zien jouw titel en meta descriptie er zo uit:

Meta tags worden ook automatisch gegenereerd door zoekmachines op het moment dat jij ze niet toevoegt. Dat wil je eigenlijk wel voorkomen omdat je dan minder controle hebt over een hele belangrijke ranking factor. Er zijn tools die je helpen bij het maken van titel en meta tags. Wij zijn fan van Yoast als WordPress plug-in, maar je kan dit natuurlijk ook hard code meegeven door de titel en meta descriptie in jouw html te plaatsen. De titel en metadescriptie van de ANWB ziet er dan zo uit:

In dit geval zie je dat de ANWB net iets teveel en te letterlijk de zoekwoorden heeft opgenomen, dat vind Google niet leuk en daar worden ze op afgestraft. Autoinkoopservice scoort net iets minder hoog doordat zij minder kwaliteit goede links hebben, maar hier loopt de titel en metadescriptie veel vloeiender.

7,3 – Geoptimaliseerd voor mobiel

Optimaliseren voor mobiel in 2021 is vereist. Meer dan 50% van al het zoekverkeer is mobiel. Je kan hier niet meer om heen en zoekmachines rekenen hard af met sites die geen mobiele pagina’s ondersteunen. Zorg ervoor dat je goed test op mobiel voordat je site live gaat.

6,8 – Snelheid

Snelheid

Er werd lang gespeculeerd of laadsnelheid meetelt voor SEO, maar inmiddels is het bekend dat het meetelt. Sterker nog met de Google update in april nog een stuk meer. Wanneer jouw mobiele site niet binnen drie seconden laadt verlies 40% van het verkeer op jouw site [5]. Met name mobiele website snelheid vereist aandacht. Je kan hierbij denken aan Google AMP of een Progressive Web App om jouw site te optimaliseren. AMP was trouwens ook het punt waar het meest onenigheid over was binnen de enquête van de 15.000 SEO experts. In realiteit is het niet zeker of dit van toegevoegde waarde is voor SEO, sommige experts denken van wel en andere van niet.

Laat je site indexeren door Google Pagespeed of GTMetrix om te zien hoe je jouw website kan versnellen. Een score boven de 80 punten is erg goed.

Pro tip maak een account aan op GTMetrix om de sitesnelheid te kunnen meten vanuit Londen i.p.v. Canada, dat geeft een realistischer beeld. Heb je een WordPress website en wil je snel resultaat boeken? Dan is een van de makkelijkste methodes voor snelheid optimalisatie Nitropack. Zij hosten met een diepgaande CDN jouw website wereldwijd.

6,6 – Bounce percentage

Bounce percentage is het percentage van mensen wat direct na het klikken op jouw site weer weg klikt. Een goed percentage ligt ergens rond de 40%. Wanneer dit boven de 90% ligt of onder de 10% dan is er iets technisch niet in order met jouw site. 

Je kan jouw bounce percentage verbeteren door:

Denk vanuit het perspectief van de gebruiker. Als jij jouw website structuur al lastig vind dan is dat voor de gebruiker zeker ook zo.

6,4 – Recentheid van de content

Zoekmachines kijken naar de datum waarop content is geproduceerd. Nieuwer is beter. Heeft jouw content de laatste updates? Dat is belangrijk en daarom wordt hier aandacht aan besteed. Scan je website door en pas informatie aan die niet meer klopt. Het kost tijd, maar het is zeker de moeite waard. Zeker wanneer je goed scorende pagina’s hebt dan wil je ervoor zorgen dat hier de juiste en meest recente informatie in staat. Zoekmachines kijken niet alleen naar de datum van publicatie, maar juist ook naar hoe vaak de content is geüpdatet. Het is een goede indicatie van een site die nog in leven is.

6,3 – Anchor tekst verwijzing

Anchor

Anchor tekst is de klikbare tekst in een url verwijzing. Je linkt hiermee naar specifieke content op een pagina. Dat ziet er zo uit:

Auto Anchor

Hierbij is het belangrijke dat de tekst die je schrijft relevant is voor de content waar je naar verwijst. Het beste is een exactr verwijzing. Wanneer ik een verwijzing doe naar een auto, maar ik kom uit bij een fiets dan gaat het dus verkeerd, maar nog specifieker de term “auto” kan dus eigenlijk alleen verwijzen naar auto.nl.

5,6 - Relevante afbeeldingen met auteur recht

Het is belangrijk om relevante afbeeldingen te gebruiken die jouw content versterken. Het helpt de lezer om makkelijker door een blog heen te gaan en dat waarderen zoekmachines. Daarnaast wordt die relevantie binnenkort waarschijnlijk nog groter door opkomst van visual search.

Google indexeert afbeeldingen op een grof niveau. Personen, dieren en landschappen worden herkend. Nog niet alle details worden eruit gehaald vanwege de rekenkracht die dit kost. Het is daarom belangrijk om naast de titel van een afbeelding ook een alt tekst toe te voegen.

Het optimaliseren van afbeeldingen is belangrijk voor de laadsnelheid van je website. Voor video’s en GIF is die relevantie nog groter omdat de bestanden ook groter zijn. En laadsnelheid is ook een belangrijke factor voor SEO. Denk hierbij ook aan de juiste verhoudingen. Een geoptimaliseerde foto van 2k resolutie in een weergave van 200×150 helpt niet.

Pro tips voor zoekmachine optimalisatie

We wilden nog een tweetal zaken belichten om jou de voorsprong te geven in zoekmachine optimalisatie. Deze twee dingen kwamen niet voor in het onderzoek, omdat de eerste geen ranking factor is maar een tool en de tweede nog te nieuw is.

Google Search Console

Google Search Console controleert jouw site en helpt om conflicten op te lossen, zoals laad problemen en beveiligingsproblemen door hacken en malware. Je kan ook pagina’s opnieuw laten indexeren en zien welke zoekwoorden of pagina’s op jouw site goed scoren. Dus de informatie heeft direct effect op jouw SEO en het is gratis. Heb je dit nog niet ingesteld? Doe het dan nu gelijk: Google Search Console. Wanneer hier interesse in is dan schrijven we hier nog een specifieke blog over. Laat het ons weten!

Schema.org

Schema is code die je meegeeft aan zoekmachines om beter geoptimaliseerde resultaten te weergeven. SEO werkt een beetje als natuurlijke selectie. Je hoeft niet perse de beste te zijn zolang je maar beter bent dan de concurrentie. Schema kan je helpen beter te worden dan je concurrentie. Het wordt nog niet veel geïmplementeerd en de effectiviteit ervan is daarom hoog. De eerste onderzoeken [6] [7] wijzen aan dat je tot 4 plaatsen hoger kan scoren in zoekmachines wanneer je schema inricht.

Het probleem dat zoekmachines hebben is de dubieuze betekenis van woorden. Denk aan bijvoorbeeld de zoekterm “Apple”. Het is voor zoekmachines onduidelijk of je tech gigant bedoelt of een fruitsoort in het Engels. Met Schema wordt er meer context mee gegeven aan de tekst en dit helpt zoekmachines om betere resultaten weer te geven. Het is waarschijnlijk ook extra interessant omdat gestructureerde data gemakkelijker te verwerken is door machine learning en artificial intelligence.

Er zijn ontzettend veel type data waar je uit kan kiezen die relevant zijn. Een aantal voorbeelden:

  • Artikelen
  • Lokaal bedrijf
  • Restaurants
  • TV afleveringen en recensies
  • Recensies van boeken
  • Films
  • Software applicaties
  • Evenementen
  • Producten
  • Diensten
  • Veel gestelde vragen
  • Samenvattend

Google heeft een handleiding over hoe je schema op jouw website kan implementeren, maar je kan er ook voor kiezen om een plug-in te gebruiken als jouw CMS (Content Management System) dat toe laat.

Samenvattend

Om jouw website te optimaliseren voor zoekmachines raden we je aan om eerst te werken aan de zaken die het meest belangrijk worden geacht door de 1.500 SEO experts. Het zijn natuurlijk inschattingen van mensen, maar het is het dichtst bij de waarheid omdat zoekmachines zelf geen ranking factoren posten. In realiteit zijn er meer factoren die meetellen voor zoekmachine optimalisatie, maar dit zijn de belangrijkste van dit moment. Wil je meer weten over zoekmachine optimalisatie of wil je hulp hierbij kijk dan bij onze SEO diensten, we denken met je mee.

Referenties